zaterdag 21 augustus 2010

Geografie

Justitia - Pietas - Fides (Latijn)
                                                  "Gerechtigheid - Vroomheid - Vertrouwen"
 
Het land grenst in het

Oosten :  aan Frans-Guyana
Westen:  aan Guyana (voormalig Brits-Guiana)
Zuiden  :  aan Brazilië
Noorden: aan de Atlantische Oceaan.

Oppervlakte 163.820 km²  (1,1% water)

Suriname heeft geen wegen naar buurlanden en is daardoor behoorlijk geïsoleerd van de rest van Zuid-Amerika. Omdat Nederlands de officiële taal is en de bevolking bestaat uit mensen met een verschillende etnische achtergrond is Suriname een uniek land te noemen.
Suriname bestaat uit 10 districten. Het kleinste, maar belangrijkste centrale district is Paramaribo. Meer dan de helft van de Surinamers woont in dit gebied. De districten die langs de kust gelegen zijn, worden met elkaar verbonden door een weg die “Oost-West Verbinding” wordt genoemd. Het gedeelte van de weg van Paramaribo naar Nickerie is geasfalteerd. De weg naar Marowijne (Albina) is niet geasfalteerd en is soms door de regen in slechte staat.

West: Saramacca, Coronie, Nickerie
Oost: Commewijne (plantage gebied), Marowijne
Zuiden: Wanica, Para, Brokopondo en Sipaliwini
Sipaliwini grenst aan Brazilië en bestaat voornamelijk uit tropisch regenwoud. Sipaliwini beslaat 80% van het land. Omdat Suriname erg groot is en Paramaribo erg uitgestrekt, wordt er vaak gerefereerd aan namen van districten, plantages, dorpen, resorts, wijken, buurten en woonprojecten als men het heeft over locaties of adressen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten